Στο πλαίσιο της υλοποίησης του ερευνητικού προγράμματος XENIOS, το ΚΕ.ΜΕ.Α. είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη του XENIOS UAV Dispersion Module. Στο πλαίσιο αυτής της εργασίας η ομάδα έργου του ΚΕ.ΜΕ.Α. συλλέγει δεδομένα και δοκιμάζει την αναπτυσσόμενη λύση σε εργαστηριακό και προσομοιωμένο επιχειρησιακό περιβάλλον.
Μια εκ των δοκιμών πεδίου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου όπου έχει γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά τα οποία προσομοιώνονται σε περιβάλλον των περιοχών επίδειξης του XENIOS (Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς, Αρχαιολογικός Χώρος ΔΙΟΝ) καθώς και σε οποιοδήποτε επιχειρησιακό περιβάλλον γενικότερα. Η εν λόγω περιοχή απαρτίζεται από χαμηλή βλάστηση (κυρίως θάμνους) και γυμνό έδαφος. Ο συνδυασμός των διαφορετικών ειδών βλάστησης την καθιστά ιδανική περιοχή για τις δοκιμές.
Τα δεδομένα που αντλήθηκαν θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη του XENIOS UAV Dispersion Module που αφορά την εκτίμηση της διασποράς των ατόμων σε μια περιοχή την οποία θα εποπτεύει το ΣμηΕΑ. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την χρήση και ανάλυση κυρίως της εικόνας που κατέγραψαν οι αισθητήρες, και μπορούν να συνδυαστούν με την θέση του αεροσκάφους (γεωχωρικές συντεταγμένες) για τον προσδιορισμό της θέσης των ατόμων.
Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποιήθηκαν Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) τελευταίας τεχνολογίας. Τα ΣμηΕΑ τα οποία χρησιμοποιήθηκαν έφεραν φορτίο διπλού αισθητήρα, οπτικού και θερμικού, με δυνατότητα ταυτόχρονης καταγραφή εικόνων και βίντεο. Συγκεκριμένα, οι πτήσεις πραγματοποιήθηκαν με το DJI Mavic 2 Enterprise Dual Camera και το DJI Matrice 300 RTK σε συνδυασμό με την αισθητήρα DJI H20T.
Οι θερμικοί αισθητήρες χρησιμοποιήθηκαν καθώς καταγράφουν την ακτινοβολούμενη – εκπεμπόμενη θερμική ενέργεια. Η καταγραφή μετασχηματίζεται σε ψευδοχρωματικές εικόνες όπου με έντονο κόκκινο χρώμα αποτυπώνονται περιοχές με υψηλή θερμική ακτινοβολία (άρα και θερμοκρασία) ενώ με μπλε χρώμα περιοχές με χαμηλή θερμική ακτινοβολία. Αυτό θα χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό ανθρώπων βάσει της θερμοκρασίας που εκπέμπει ο ανθρώπινος οργανισμός.
Στο πλαίσιο το οποίο κινήθηκαν οι συνεργάτες του ΚΕ.ΜΕ.Α βασίστηκε σε τέσσερα σενάρια:
- Διασπορά των ατόμων σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση και γυμνό έδαφος με ρυθμισμένους τους αισθητήρες των ΣμηΕΑ σε κάθετη γωνία.
- Διασπορά των ατόμων σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση και γυμνό έδαφος με ρυθμισμένους τους αισθητήρες των ΣμηΕΑ σε γωνία 450
- Διασπορά των ατόμων σε περιοχή με πυκνή κυρίως θαμνώδη βλάστηση με ρυθμισμένους τους αισθητήρες των ΣμηΕΑ σε κάθετη γωνία.
- Διασπορά των ατόμων σε περιοχή με πυκνή κυρίως θαμνώδη βλάστηση με ρυθμισμένους τους αισθητήρες των ΣμηΕΑ σε γωνία 450
Στιγμιότυπο από τον θερμικό αισθητήρα (αριστερά) και από τον οπτικό αισθητήρα (δεξιά)
Στιγμιότυπα από τη Δράση