Στο πλαίσιο του έργου XENIOS, η ομάδα της Creative People επισκέφθηκε το αρχαιολογικό πάρκο του Δίου τον Ιούνιο του 2020 και πιο συγκεκριμένα από 15 έως και 19 Ιουνίου 2020. Σκοπός της επίσκεψης, ήταν η μελέτη κάλυψης ασύρματου δικτύου σε μέρος του πάρκου κι ο εντοπισμός τυχόν ιδιαιτεροτήτων του χώρου, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την επικοινωνία από το χώρο προς το σύστημα XENIOS.
Το κείμενο που ακολουθεί είναι μέρος του χρονικού των δοκιμών που σχεδιάστηκαν κι έγιναν κατά την επίσκεψη μας στο Δίον με στόχο την επίτευξη επικοινωνίας του εξοπλισμού στον χώρο με το σύστημα XENIOS.
Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε, ήταν η πυκνή και μεγάλου ύψους βλάστηση κι η έλλειψη οπτικής επαφής μεταξύ σημείων, είτε λόγω βλάστησης, είτε λόγω ανομοιομορφίας του εδάφους. Τα συγκεκριμένα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν κι επιλύθηκαν κατά περίπτωση και αναφέρονται στη συνέχεια.
Η χλωρίδα της περιοχής διαφοροποιείται ανά εποχή. Η πυκνότητα και το χρώμα των φυλλωσιών, η υγρασία κι η θερμοκρασία ποικίλουν κατά τη διάρκεια του έτους και σίγουρα επηρεάζουν την απόδοση της κάλυψης. Στη μελέτη μας λάβαμε υπόψη μας το μεγαλύτερο εύρος αυτών των μεταβλητών, με σκοπό να προσεγγίσουμε την ιδανικότερη τοπολογία διασύνδεσης του διαθέσιμου εξοπλισμού στο χώρο.
Η έλλειψη σημείων ρευματοληψίας στο χώρο, ήταν μια ιδιαιτερότητα που λάβαμε υπόψη μας και για το λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκαν κινητές τροφοδοτικές συσκευές παροχής συνεχούς ρεύματος 12/24VDC, οι οποίες κατασκευάστηκαν από την Creative People, σύμφωνα με πρότυπα ασφαλείας, για την αποφυγή οποιουδήποτε κινδύνου προς το περιβάλλον ή τους χειριστές του εξοπλισμού.
Ο μοναδικός παράγοντας που δεν μπορέσαμε να προσομοιώσουμε στη μελέτη, είναι η ανθρώπινη επέμβαση στη μορφολογία του χώρου (σκαπτικά έργα, μελλοντικές κατασκευές κλπ.).
Χρονικό δοκιμών
Με την άφιξή μας στο χώρο του αρχαιολογικού πάρκου, ακολούθησε επιθεώρηση του χώρου, με στόχο την κατανόηση των γεωμορφολογικών ιδιαιτεροτήτων του, καθώς και την καταγραφή άλλων παραγόντων, τους οποίους θα έπρεπε να λάβουμε υπόψη μας κατά τη διεξαγωγή των δοκιμών.
Το πάρκο χωρίζεται σε 2 μέρη, το πρώτο μέρος είναι ο χώρος των Ιερών και το δεύτερο ο χώρος της αρχαίας πόλης. Στο χάρτη 1.2 , ο χώρος των Ιερών σκιαγραφείται με πράσινο χρώμα και ο χώρος της αρχαίας πόλης με κόκκινο.
Ο πλήρης περίπατος του χώρου, φαίνεται με κίτρινο στον χάρτη 1.2. Το μήκος του είναι 7,3 χιλιόμετρα και χρειάζονται περίπου 2 ώρες γρήγορου συνεχούς περπατήματος για την κάλυψη αυτού.
Χάρτης 1.2, κύρια σημεία ενδιαφέροντος του πάρκου και πλήρης διαδρομή.
Σημεία Αρχαιολογικού ενδιαφέροντος
Στο Αρχαιολογικό Πάρκο ο συνολικός αριθμός των σημείων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος είναι αρκετά μεγάλος. Για την συγκεκριμένη μελέτη, επιλέξαμε τα σημεία με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, βάσει πληροφόρησης την οποία λάβαμε από το προσωπικό φύλαξης του Αρχαιολογικού Πάρκου.
Ως κύρια σημεία ενδιαφέροντος (βλ. χάρτη 1.2) χαρακτηρίστηκαν: το Ελληνιστικό Θέατρο, το Ρωμαϊκό Θέατρο, το Ιερό του Ασκληπιού, οι Θέρμες, το Ιερό της Δήμητρας, το Ιερό του Υψίστου Διός, το Ιερό της Ίσιδος, το Ωδείο, οι Μεγάλες Θέρμες κι η Έπαυλη του Διονύσου.
Ο χώρος, λόγω της μορφολογίας του, προσφέρει πληθώρα συνδυασμών για την ξενάγηση των επισκεπτών, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένο μονοπάτι ξενάγησης και μπορούν να προκύψουν αρκετοί συνδυασμοί.
Ως εκ τούτου, επιλέξαμε μια διαδρομή 4.2 χιλιομέτρων, η οποία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του χώρου των Ιερών, καθώς και μέρος του χώρου της Αρχαίας Πόλης, όπως το Ωδείο, τις Μεγάλες Θέρμες και τμήμα του νότιου τείχους. Ο χώρος στο μεγαλύτερο μέρος του, έχει αυξημένη υγρασία και ακόμη και τις ζεστές ημέρες του Ιουνίου, το έδαφος σε αρκετά σημεία ήταν νωπό.
Η βλάστηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη, κυρίως μεταξύ του Ιερού της Δήμητρας και του Ρωμαϊκού Θεάτρου. Το μέσο ύψος της δενδρώδους βλάστησης ξεπερνά τα 15 μέτρα (και σε κάποια σημεία τα υπερβαίνει κατά πολύ), ενώ το φύλλωμα είναι ιδιαίτερα πυκνό.
Στον παρακάτω χάρτη 1.3 με μπλε χρώμα διακρίνεται η διαδρομή, για την οποία έγινε η μελέτη κάλυψης.
Χάρτης 1.3, επιλεγμένη διαδρομή για δοκιμές κάλυψης.
Δοκιμές διασύνδεσης ΕΙΣΟΔΟΣ – Ιερό Ίσιδος
Κατά την δεύτερη ημέρα, η πρώτη δοκιμή διασύνδεσης έγινε μεταξύ της βάσης και του ανατολικότερου σημείου του Ιερού της Ίσιδος.
Η διασύνδεση των δύο σημείων, δεν είναι δυνατή. Το πρόβλημα είναι η πολύ πυκνή βλάστηση, η οποία παρεμβάλλεται για 110 μέτρα στην μεταξύ των δύο σημείων ευθεία.
Δοκιμές διασύνδεσης ΕΙΣΟΔΟΣ – Θέρμες
Ακολούθησε δοκιμή μεταξύ ΕΙΣΟΔΟΥ και σημείου μπροστά που βρίσκεται μπροστά από τις Θέρμες.
Η απόσταση μεταξύ των δύο σημείων σε νοητή ευθεία, είναι 345 μέτρα. Η διασύνδεση μεταξύ ΕΙΣΟΔΟΥ και Θερμών, έγινε επιτυχώς και δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα. Η απόδοση κάλυψης, καθώς και η ποιότητα διασύνδεσης των δύο σημείων, διατηρήθηκε σταθερή καθ’ όλη την διάρκεια των δοκιμών.
Δοκιμές διασύνδεσης ΕΙΣΟΔΟΣ– Υπόστεγο Ιερού Ασκληπιού
Η τρίτη διασύνδεση, μεταξύ του σημείου Α (ΕΙΣΟΔΟΣ) και το περιπτέρου (κιόσκι) πλησίον του Ιερού του Ασκληπιού, έγινε με επιτυχία. Η απόσταση μεταξύ των δύο σημείων σε νοητή ευθεία, είναι 250 μέτρα και μεταξύ τους παρεμβάλλονται πολύ λίγα δέντρα, τα οποία δεν επηρεάζουν την σταθερή τους διασύνδεση.
Η ποιότητα διασύνδεσης κι η απόδοση κάλυψης μεταξύ του σημείου Α (ΕΙΣΟΔΟΣ) και του περιπτέρου (κιόσκι), παρέμεινε σταθερή καθ’ όλη την διάρκεια των δοκιμών.
Δοκιμές Διασύνδεσης ΕΙΣΟΔΟΣ – Κινητό Σημείο περιοχή Ιερού Δήμητρας
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, καταγράψαμε μετρήσεις της ποιότητας διασύνδεσης του κινητού σημείου σε μια ευρεία περιοχή σε σχέση με την βάση σε διάφορα σημεία, για να καταλήξουμε στο βέλτιστο.
Η ποιότητα διασύνδεσης, αλλά και κάλυψης του συγκεκριμένου σημείου μελετήθηκε διεξοδικά. Ο λόγος είναι, ότι το συγκεκριμένο σημείο θα αναλάβει, πέραν της κάλυψης του σημείου εκείνου, και την αναμετάδοση-διασύνδεση με αναμεταδότη, ο οποίος θα τοποθετηθεί σε πλατφόρμα, που βρίσκεται στο Ιερό του Υψίστου Διός, δίπλα από την γέφυρα η οποία έχει καταστραφεί από πλημμύρα και θα καλύπτει την περιοχή του Ιερού της Ίσιδος και του Ιερού του Υψίστου Διός.
Έγιναν εκτεταμένες δοκιμές σε σημεία επιλογής, για να προσδιορίσουμε το ιδανικότερο. Εν συνεχεία, έγιναν δοκιμές, με μεταβαλλόμενο ύψος ιστού στα δύο σημεία, κυρίως για την αποφυγή παρεμβολών από την διέλευση των επισκεπτών, μέχρι που επιτεύχθηκε το επιθυμητό επίπεδο διασύνδεσης και κάλυψης.
Δοκιμές διασύνδεσης μεταξύ Ιερού Δήμητρας – Αναμεταδότη Ιερού Υψίστου Διός και Ιερού Ίσιδος
Η απόσταση μεταξύ των σημείων, είναι 149 μέτρα με υψομετρική διαφορά. Η διασύνδεση επιτεύχθηκε κι είναι σταθερή με ικανοποιητική απόδοση. Η κάλυψη είναι πολύ καλή και στους δύο χώρους, Ιερό Υψίστου Διός και Ιερό Ίσιδος.
Μια πολύ βασική παρατήρηση – επισήμανση, είναι οι μεγάλες διαφοροποιήσεις, που συμβαίνουν στην βλάστηση του χώρου, είτε κατά τη διάρκεια του χρόνου λόγω αλλαγών στις μετεωρολογικές συνθήκες, είτε λόγω ανθρώπινης επέμβασης, που έχουν ως σκοπό τον καθαρισμό και την ασφάλεια του χώρου.
Με αρκετά μεγάλο όγκο δεδομένων, τα οποία συλλέχθηκαν την 2η ημέρα, μπορούμε πλέον να οριστικοποιήσουμε τα σημεία στα οποία θα γίνει προσωρινή εγκατάσταση του εξοπλισμού για τις δοκιμές και την παρουσίαση του XENIOS.
Η γραμμή από τον πάροχο σύνδεσης στο internet στον χώρο, δεν ξεπερνά τα 3Mbps Download και 0.6Mbps Upload, πράγμα που δυσκολεύει πολύ την σωστή αναμετάδοση των δεδομένων στην On-line πλατφόρμα του XENIOS, πόσο μάλλον την παροχή δωρεάν ασύρματου δικτύου πρόσβασης στο internet στους επισκέπτες. Το συγκεκριμένο πρόβλημα, θα μετριαστεί εν μέρει, με επιπλέον χρήση εξοπλισμού 4G LTE που θα εγκατασταθεί για τις ανάγκες των δοκιμών.
Δοκιμή διασύνδεσης ΕΙΣΟΔΟΣ – Ωδείο
Το επόμενο σημείο δοκιμής κάλυψης, από όπου ξεκινά το τείχος και η Αρχαία Πόλη, ορίστηκε το ύψωμα του Ωδείου. Αυτό αποτελεί και το τελευταίο σημείο δοκιμών, το οποίο απέχει 235 μέτρα σε νοητή ευθεία από την ΕΙΣΟΔΟ.
Η διασύνδεση έγινε με επιτυχία κι είναι σταθερή. Η ποιότητα κάλυψης, είναι πολύ ικανοποιητική και ευνοείται από το ελεύθερο πεδίο, που εκτείνεται βορειοανατολικά του Ωδείου, όπως κι από το υψομετρικό πλεονέκτημα.
Τοποθέτηση Εξοπλισμού σε Τελικές Θέσεις – Δοκιμές κάλυψης
Το πρωί της 3ης ημέρας στο χώρο, συναντηθήκαμε με τον υπεύθυνο αρχαιολόγο του Αρχαιολογικού Πάρκου και ξεναγηθήκαμε στο χώρο των Ιερών και σε μέρος της αρχαίας πόλης. Μας εξήγησε, ποια θεωρούνται τα βασικά σημεία επικινδυνότητας και συζητήσαμε το κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί κάλυψη αυτών.
Ο εξοπλισμός τοποθετήθηκε και τέθηκε σε λειτουργία καθολικά στις βέλτιστες θέσεις (βλ. χάρτη 1.5), που επιλέχθηκαν, για να γίνει δοκιμαστική μέτρηση πολλαπλών σημείων του χώρου, με εξομοίωση επισκέπτη.
Για τη συγκεκριμένη δοκιμαστική μέτρηση, ακολουθήθηκε τυχαία διαδρομή με περιπλάνηση στον προκαθορισμένο χώρο κάνοντας μικρές στάσεις κοντά σε σημεία ενδιαφέροντος και χρησιμοποιώντας κινητές συσκευές για να γίνει εξομοίωση περιήγησης επισκέπτη στο χώρο.
Κατά την διαδρομή (βλ. Χάρτη 1.5), έγιναν και αρκετές δοκιμές αποσύνδεσης – επανασύνδεσης, στο δίκτυο του XENIOS. Η συγκεκριμένη δοκιμή έγινε, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι πολλές κινητές συσκευές αποσυνδέονται από τα ασύρματα δίκτυα (wi-fi) κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής κλήσης. Ενδεικτικά, η επανασύνδεση στο δίκτυο του XENIOS από συσκευή κινητού με λειτουργικό Android 10.9, πραγματοποιείται σε λιγότερο από 6 δευτερόλεπτα, έχοντας επιλέξει την αυτόματη σύνδεση στο δίκτυο XENIOS.
Χάρτης 1.5, Διαδρομή εξομοίωσης περιήγησης επισκέπτη και σημεία τοποθέτησης εξοπλισμού.
Η απόσταση, που διανύθηκε συνολικά, περπατώντας στο χώρο για τη συγκεκριμένη δοκιμή, ξεπερνά τα 5 χιλιόμετρα.
Κατά την διάρκεια των δοκιμών της 3ης μέρας, ο καιρός ήταν ήπια βροχερός για περίπου μία ώρα. Η σταθερότητα κι η ποιότητα κάλυψης δεν επηρεάστηκαν.
Κατά τις δοκιμές στο χώρο παρατηρήσαμε, ότι η κάλυψη μεταξύ της γέφυρας και της σιδερένιας πλατφόρμας στο μονοπάτι προς το Ιερό της Ίσιδος είναι ασταθής, λόγω υψομετρικής διαφοράς σε συνδυασμό με πυκνή βλάστηση, που περικλείει το σημείο.
Επαναληπτικές δοκιμές εκκίνησης εξοπλισμού
Ο εξοπλισμός τέθηκε σε λειτουργία στο σύνολό του, για επανάληψη διαδρομής κάλυψης. Οι μετρήσεις επιβεβαίωσαν τα δεδομένα, που συγκεντρώσαμε την 3η ημέρα, σχετικά με την σταθερότητα μεταξύ των διασυνδεδεμένων σημείων και της ποιότητας κάλυψης. Επιπλέον, έγιναν δοκιμές σύνδεσης στο δίκτυο XENIOS και με διαφορετικές κινητές συσκευές (κινητά τηλέφωνα και φορητούς υπολογιστές), για να επιβεβαιώσουμε ότι δεν υπάρχει καμία μεγάλη απόκλιση μεταξύ συσκευών και μετρήσεων.
Λόγω πολύ χαμηλής ταχύτητας επίγειας σύνδεσης, που παρέχεται στο χώρο του Αρχαιολογικού Πάρκου, επιπρόσθετα των προκαθορισμένων δοκιμών, έγινε δοκιμή εξοπλισμού 4G LTE, για να επιτευχθεί πιο σταθερή και γρήγορη σύνδεση του εξοπλισμού, με την Online πλατφόρμα του XENIOS.
Κατόπιν διασύνδεσης του δοκιμαστικού εξοπλισμού με την Online πλατφόρμα του XENIOS, έγιναν ενδεικτικές δοκιμές λήψης κι αποστολής δεδομένων, μεταξύ εξοπλισμού και πλατφόρμας. Επιπλέον, έγινε ενδεικτική δοκιμή του συστήματος καταγραφής επισκεπτών (ΕΙΣΟΔΟΥ-ΕΞΟΔΟΥ) και επικαιροποίηση αποστολής και λήψης σημάτων με την Online πλατφόρμα XENIOS.
Με το πέρας των απαραίτητων δοκιμών επικοινωνίας, μεταξύ επίγειου εξοπλισμού στο αρχαιολογικό πάρκο του Δίου και της online πλατφόρμας XENIOS, έγινε τελική λήψη αντιγράφων ασφαλείας του configuration των εμπλεκόμενων συσκευών.