Στο πλαίσιο της υλοποίησης του ερευνητικού προγράμματος XENIOS, η ομάδα της Creative People πραγματοποίησε επίσκεψη στα Χανιά, με σκοπό την συλλογή πληροφοριών, μιας και το φαράγγι της Σαμαριάς αποτελεί έναν από τους πιλοτικούς χώρους εφαρμογής του συστήματος XENIOS.
Η επίσκεψη είχε διάρκεια 3 μέρες – 2 διανυκτερεύσεις – και έλαβε χώρα στο διάστημα 29/10/2018 -31/10/2018, κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με διάφορους φορείς, που σχετίζονται με το φαράγγι της Σαμαριάς, και έγινε διάσχιση αυτού, με σκοπό την αυτοψία του πεδίου και των δυνατοτήτων λειτουργίας του συστήματος XENIOS.
Η επίσκεψη δεν θα μπορούσε να έχει επιτυχία χωρίς την πολύτιμη προεργασία και την συνεργασία της ομάδας των στελεχών του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς – Δυτικής Κρήτης, μιας και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς – Δυτικής Κρήτης αποτελεί έναν από τους εταίρους στο πρόγραμμα XENIOS.
Κατά την διάρκεια της 1ης ημέρας της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους φορείς που εμπλέκονται με τη διαχείριση του φαραγγιού, καθώς και με τους υπεύθυνους του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με τον συντονισμό και την διαχείριση όλων των ενεργειών, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Σκοπός του παρόντος άρθρου, είναι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων από την διάσχιση του φαραγγιού επιγραμματικά χωρίς να επεκταθούμε περαιτέρω στα αποτελέσματα των παραπάνω συναντήσεων.
Διάσχιση φαραγγιού
Η μέρα της διάσχισης του φαραγγιού, ξεκίνησε με την παραλαβή της ομάδας από στελέχη του Φορέα Διαχείρισης του Δρυμού, από το ξενοδοχείο διαμονής και μετάβαση όλων στην είσοδο του φαραγγιού στην τοποθεσία «Ξυλόσκαλο», όπου βρίσκεται και το φυλάκιο εισόδου του Δρυμού.
Μετά την άφιξη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το προσωπικό του φυλακίου για την συλλογή πληροφοριών σχετικά με την διαδικασία εισόδου των επισκεπτών, καθώς και των αναγκών που θα επιθυμούσαν να τους καλύψει το σύστημα XENIOS.
Κάθε εισιτήριο αποτελείται από 3 τμήματα, εκ των οποίων το 1ο αποκόπτεται κατά την είσοδο στο φαράγγι, το 2ο αποκόπτεται κατά την έξοδο, ενώ το 3ο το κρατάει ο επισκέπτης σαν ενθύμιο της επίσκεψης.
Ελεύθερη είσοδος επισκεπτών στο φαράγγι επιτρέπεται σε παιδιά κάτω των 15 ετών, στρατιωτικούς, ΑΜΕΑ, συνοδούς γκρουπ, ακολουθώντας όμως την προκαθορισμένη διαδικασία έκδοσης και ακύρωσης του εισιτηρίου τους. Αυτό είναι ιδιαίτερο σημαντικό, καθώς ένα από τα κύρια ερωτήματα που πρέπει να δίνει απάντηση ο XENIOS σε πραγματικό χρόνο, είναι το πόσοι άνθρωποι είναι μέσα στο φαράγγι. Τα εισιτήρια που εκδίδονται αριθμημένα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας και κλιματικής αλλαγής (Διεύθυνση Δασών Χανίων) καταμετρούνται μόνο κάποιες στιγμές κατά τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς να υπάρχει κάποιο μηχανογραφημένο σύστημα εισόδου-εξόδου επισκεπτών. Η προσέγγιση του ερωτήματος «Πόσοι άνθρωποι είναι τώρα μέσα στο φαράγγι» από τον αριθμό των εισιτηρίων και την καταμέτρηση αυτών αποτελεί προβληματική λύση και θα πρέπει να κατασκευαστεί άλλη που θα ενημερώνει το σύστημα Xenios για τον ακριβή αριθμό των πεζοπόρων που διασχίζουν το φαράγγι.
[Φωτογραφίες εισιτηρίου]
Λαμβάνοντας υπόψιν το μήκος και το δύσβατο της διαδρομής καθ’ όλη την διάρκειά της, είναι απόλυτα λογική η απαραίτητη συμφωνία του συνόλου των αποκομμάτων κατά την είσοδο, με το σύνολο των αποκομμάτων κατά την έξοδο. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να αναφέρουμε, ότι το φαράγγι αποτελείται από 2 πιθανές «πύλες» («Ξυλόσκαλο» και «Αγυά Ρουμέλη»), οι οποίες λειτουργούν σαν είσοδοι, αλλά και σαν έξοδοι ανάλογα την διαδρομή που θα επιλέξει – και τις αντοχές που διαθέτει πάνω απ’ όλα- ο επισκέπτης.
Έτσι οι πιθανές διαδρομές που μπορεί να πραγματοποιήσει ο επισκέπτης είναι
Είσοδος | Έξοδος |
Ξυλόσκαλο | Αγυά Ρουμέλη |
Αγυά Ρουμέλη | Ξυλόσκαλο |
Ξυλόσκαλο | Ξυλόσκαλο |
Αγυά Ρουμέλη | Αγυά Ρουμέλη |
Μετά την συνάντηση με το προσωπικό του φαραγγιού, ξεκίνησε η διάσχιση του φαραγγιού με την συνοδεία και καθοδήγηση του υπεύθυνου του φορέα διαχείρισης. Καθ’ όλη την διάρκεια της διάσχισης οι οδηγίες και οι πληροφορίες, που έλαβε η ομάδα, τόσο για την φύση, όσο και για το ιστορικό κομμάτι του Δρυμού, έκαναν τη διαδρομή πολύ πιο ενδιαφέρουσα και ευχάριστη.
Καθ’ όλη τη διαδρομή, η ομάδα της Creative People πραγματοποιούσε μετρήσεις και δοκιμές, που σχετίζονται με την υλοποίηση του συστήματος XENIOS και πιο συγκεκριμένα σχετικές με την τηλεφωνική κάλυψη, το σήμα GPS, την πρόσβαση internet, καθώς και σημεία άξια αναφοράς.
Τηλεφωνική κάλυψη
Σαν αποτέλεσμα αυτών των δοκιμών, μπορούμε να αναφέρουμε, ότι μετά τα πρώτα 500 μέτρα δεν υπάρχει τηλεφωνική κάλυψη (από κανένα πάροχο κινητής τηλεφωνίας), εκτός από την σήμανση του 1ου χλμ – σε πολύ συγκεκριμένο σημείο – και στο γεφυράκι στο φυλάκιο του παλαιού οικισμού της Σαμαριάς, το οποίο βρίσκεται στο 7ο χλμ, πάλι σε πολύ συγκεκριμένο σημείο.
[Φωτογραφίες δοκιμών]
Σήμα GPS
Το σήμα GPS είναι διαθέσιμο κατά την προσπέλαση του Δρυμού, πριν την είσοδο στο φαράγγι. Μέσα στο φαράγγι δεν υπάρχει καμία κάλυψη σήματος από συσκευή έξυπνου τηλεφώνου (Trimble και Garmin που έχουν μεγαλύτερη αξιοπιστία έχουν), πόσο μάλλον τηλεφωνική ή πρόσβαση στο internet. Το σήμα GPS επανέρχεται μετά την έξοδο από το φαράγγι, λίγο πριν την έξοδο στην «Αγυά Ρουμέλη».
Επίλογος
Η διάσχιση του φαραγγιού ολοκληρώθηκε σε 6 ½ ώρες, χρόνος που θεωρούμε ότι είναι τουλάχιστον αξιοπρεπής, αν σκεφτεί κανείς ότι τα μέλη της ομάδας της Creative People προπονούν καθημερινά τα δάκτυλα των χεριών τους – μέσω συχνών επαναλήψεων και σετ – με την χρήση πληκτρολογίου και των μυών της κάτω γνάθου για την πρόσληψη καφέ και νερού, για να διατηρούν το μυαλό τους σε εγρήγορση.
Μετά την έξοδο από το φαράγγι, το ταξίδι δεν σταμάτησε εκεί αφού συνεχίστηκε, με καράβι αυτή την φορά, για την μεταφορά της ομάδας από την Αγιά Ρουμέλη μέχρι το λιμάνι Σφακίων, όπου ανέμεναν τα υπόλοιπα μέλη του φορέα με όχημα, για την παραλαβή και μεταφορά της ομάδας στο ξενοδοχείο.
Η διάσχιση του φαραγγιού της Σαμαριάς αποτελεί αναμφισβήτητα ένα μέρος από την λίστα των πραγμάτων, που πρέπει να κάνει όποιος επισκεφθεί την Κρήτη και ειδικότερα στον νομό Χανίων.
Το μαγευτικό τοπίο, καθώς και η πιθανότητα να βρεθεί κανείς κοντά στα «αγρίμια» ή αλλιώς «κρητικό αίγαγρο» – τα γνωστά σε όλους μας «κρι-κρι» – αποζημιώνει τον επισκέπτη για την κούραση που αποκομίζει κατά την διάσχιση.