Το ΚΕ.ΜΕ.Α. σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, πραγματοποίησαν στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου XENIOS, στις 15 με 17 Ιουλίου 2020, επίσκεψη στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς με σκοπό
- τη συλλογή δεδομένων τουριστικού ενδιαφέροντος για τη μετατροπή τους σε ψηφιακή μορφή
- τη συλλογή δεδομένων και χαρακτηριστικών για την διαμόρφωση των Σχεδίων περιηγήσεων και σχεδίων εκτάκτων αναγκών
- συλλογή πολυμεσικού υλικού για την περαιτέρω ανάπτυξη και δοκιμή του αλγορίθμου εντοπισμού επισκεπτών με χρήση ΣμηΕΑ και την παραμετροποίηση του σχετικού αρθρώματος του συστήματος XENIOS
Οι φωτογραφικές λήψεις για την επίτευξη των παραπάνω δράσεων, πραγματοποιήθηκαν με χρήση Συστήματος μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (ΣμηΕΑ).
Το οδοιπορικό ξεκίνησε στις 15 Ιουλίου με αφετηρία την περιοχή του Αγίου Νικολάου. Στο σημείο αυτό αποτυπώθηκαν σε τρισδιάστατη μορφή το Ξωκλήσσι του Αγίου Νικολάου (εικόνα 1), το Δασικό Φυλάκιο του Αγίου Νικολάου (Εικόνα 2) και το Αρχαίο ιερό (Εικόνα 3), καθώς επίσης και σε πανοραμική φωτογραφία ο Χώρος Ανάπαυσης του Αγίου Νικολάου (Εικόνα 4). Στη συνέχεια, οι λήψεις συνεχίστηκαν στο χωριό Σαμαριά, με σκοπό την αποτύπωση του χώρου σε μια ορθομωσαϊκή εικόνα (Εικόνα 5), αλλά και στην εκκλησία της Οσίας Μαρίας (Εικόνα 6) όπου και αποτυπώθηκε σε τρισδιάστατη μορφή. Το οδοιπορικό συνεχίστηκε την επόμενη ημέρα στις 16 Ιουλίου, προς τον χώρο ανάπαυσης και το ξωκλήσι “Αφέντης Χριστός” (Εικόνα 7) όπου δημιουργήθηκε πανοραμική αποτύπωση. Η τελευταία στάση πραγματοποιήθηκε στα Απομεινάρια νεροπρίονου που βρίσκεται κοντά στην έξοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς (Εικόνα 8) και το οποίο αποτυπώθηκε σε τρισδιάστατη μορφή. Τέλος, πραγματοποιήθηκε και μια πανοραμική λήψη του σημείου εξόδου του φαραγγιού προς την Αγία Ρουμέλη συμπεριλαμβανομένου του φυλακίου στον εγγύς χώρο (Εικόνα 9).
Εικόνα 1: Ξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου
Εικόνα 2: Δασικό Φυλάκιο του Αγίου Νικολάου
Εικόνα 3: Αρχαίο ιερό στην περιοχή του Αγίου Νικολάου
Εικόνα 8: Απομεινάρια νεροπρίονου στην έξοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς
Πέραν των παραπάνω συλλέχθηκε βίντεο από διάφορα πιθανά σημεία που θα διαξαχθούν οι πιλοτικές δοκιμές του έργου, καθώς επίσης και σχετικό υλικό που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των αρθρωμάτων του συστήματος XENIOS.
Τέλος, εκτός της έρευνας πεδίου στο Φαράγγι Σαμαριάς, στις 17 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης και συζήτηση σχετικά με τις ανάγκες/ιδιαιτερότητες που έχει το Φαράγγι και ο Φορέας σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, τις απαιτήσεις για τις επερχόμενες πιλοτικές δοκιμές, και το συντονισμό των επερχόμενων δράσεων.
Κατά την διάρκεια αυτής της επίσκεψης, συμμετείχε εκπρόσωπος από το ευρωπαϊκό – ερευνητικό έργο AIDERS, όπου παρουσίασε τα οφέλη και τις δυνατότητες των ΣμηΕΑ, καθώς και ο τρόπος εκμετάλλευσής τους προκειμένου να ενισχυθεί η ετοιμότητα και η ανταπόκριση των πρώτων ανταποκριτών και των εμπλεκόμενων μερών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως είναι αυτή μιας πυρκαγιά. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι δυνατότητες που έχει ένα ΣμηΕΑ με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, προβάλλοντάς τες παράλληλα σε πραγματικό χρόνο.