KEMEA

Το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ), ιδρύθηκε το 2005 και είναι επιστημονικός, ερευνητικός και συμβουλευτικός φορέας και δεξαμενή σκέψης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με σκοπό την διεξαγωγή θεωρητικής και εφαρμοσμένης έρευνας και την εκπόνηση μελετών, ιδίως σε στρατηγικό επίπεδο, για θέματα που αφορούν την Πολιτική Ασφάλειας, καθώς και την παροχή υπηρεσιών, γνωμοδοτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα, σε θέματα ασφάλειας γενικότερα.

Συγκεκριμένα, οι δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχει το ΚΕΜΕΑ περιλαμβάνουν: α) έρευνα και ανάπτυξη στο πλαίσιο εθνικών και ευρωπαϊκών έργων σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, ΓΓ Πολιτικής Προστασίας) που τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη β) εκπαίδευση των επαγγελματιών σε νέα συστήματα και τεχνολογίες και γ) την πιστοποίηση των επαγγελματιών σε ιδιωτικά επαγγέλματα ασφάλειας σε εθνικό επίπεδο. Το ΚΕΜΕΑ παρέχει επίσης συμβουλευτικές υπηρεσίες στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς και σε άλλες δημόσιες και ιδιωτικές αρχές, σε θέματα ασφάλειας.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του KE.ME.A. εμπίπτουν στους τομείς: Διαχείρισης κρίσεων, Έκτακτης ανάγκης, Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, Επικίνδυνων υλικών, Αντιμετώπιση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών, Προστασία πληροφοριών, Τηλεπικοινωνιών, Πολιτικής Προστασίας, Επιχειρησιακών αναγκών, Προστασίας Υποδομών, Προστασίας συνόρων, κλπ

Το ΚΕΜΕΑ απασχολεί επί του παρόντος 123 εξειδικευμένους και έμπειρους ερευνητές και ειδικούς ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων 12 ενεργών αξιωματικών του Υπουργείου, καθώς και 50 ενεργούς αξιωματικούς ως εξωτερικούς συνεργάτες.

Επίσης, το KE.ME.A.είναι μέλος του ESRIF, EOS, EARTO, κλπ ενώ από το 2011, έχει οριστεί Εθνικό Σημείο Επαφής για την Προστασία των Υποδομών Ζωτικής Σημασίας και την εφαρμογή της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας 2008/114/EC.

 

Συντονισμός και συμμετοχή σε Ανταγωνιστικά Προγράμματα σχετικά με το προτεινόμενο Έργο

Το KE.ME.A. έχει συμμετάσχει και συμμετέχει σε πληθώρα Ευρωπαϊκών και Εθνικών ανταγωνιστικών προγραμμάτων, από τα οποία τα παρακάτω είναι σχετικά με τη παρούσα πρόταση:

  • EU-CIRCLE- Pan-European framework for strengthening Critical Infrastructure resilience to climate change (H2020 – 653824)
  • ARGOS-Advanced pRotection of critical buidinGs by Overall anticipating System (FP7 313217)
  • ACRITAS – Advanced Coordination CenteR Information Technologies & Applications for Border Surveillance (ΓΓΕΤ 11ΣΥΝ_9_1207)
  • FERMIS- Σύστημα Απομακρυσμένης Διαχείρισης Γεγονότων Φωτιάς (ΓΓΕΤ ISR_2898)
  • ESS – Emergency Support System (FP7- 217951)
  • CRESCENDO – Coordination action on Risks, Evolution of threatS and context assessment by an Enlarged Network for R&D rOadmap (FP7- 218026)
  • ACRIMAS – Aftermath Crisis Management System-of-systems Demonstration (FP7-261669).
  • AIRBEAM – AIRBorne information for Emergency situation. (FP7- 261769)
  • DARIUS- Deployable SAR Integrated Chain with Unmanned Systems (FP7- 284851)
  • PREFER – Space-based Information Support to Prevention and REcovery of Forest Fires Emergency in the MediteRranean Area (FP7- 312931)
  • EWISA: Early Warning For Increased Situational Awareness (FP7- 608174)
  • PREDICATE: PREventing Disasters by CApitalizing on unmanned aerial systems Technology (ECHO/SUB/2015/713851/PREV29)

 

Διαθέσιμες υποδομές και εξοπλισμός σχετικός με το προτεινόμενο Έργο

Το KE.ME.A. διαθέτει τρία ΣμηΕΑ (UAV) που συμμετέχουν σε διάφορα έργα και μελέτες, για ανάλυση και αξιολόγηση ROI, καθώς και για επαλήθευση, αξιολόγηση και επίδειξη ερευνητικών σκοπών:

  • Matrice 210 RTK με διαθέσιμες κάμερες: X5s, Z30 and XT2,
  • Mavic enterprise dual,
  • WintraOne την κάμερα SONY RX1R II + PPK payloads

 

Αναλυτική περιγραφή των μοντέλων παρουσιάζεται παρακάτω.

Το Matrice 210 RTK, είναι ένα τετρακόπτερο ΣμηΕΑ με διάμετρο 643mm, το οποίο έχει βάρος περίπου 4.91kg με μέγιστο βάρος πτήσης 6,14Kg, μέγιστη αυτονομία πτήσης 33min και μέγιστο εύρος λειτουργίας 8 χιλιομέτρων. Συνδυάζεται με ηλεκτροπτικούς αισθητήρες ημέρας i) X5S ιδανικό για δράσεις φωτογραμμετρίας με ανάλυση 20.8MP με φακό Olympus M.Zuiko 25mm/1.8 ii) Zenmuse Z30 με οπτικό zoom 30x και ανάλυση 2.13 και iii) διπλό αισθητήρα ημέρας/θερμικό XT2 , όπου ο θερμικός διαθέτει ανάλυση 640×510 και 30Hz full frame rates. Επίσης, το ΣμηΕΑ διαθέτει Real Time Kinematic (RTK) module. Το RTK είναι μια τεχνική δορυφορικής πλοήγησης που χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της ακρίβειας δεδομένων θέσης που προέρχονται από δορυφορικά συστήματα εντοπισμού θέσης (Global Satellite Systems, GNSS, BeiDou), παρέχοντας ακρίβεια σε εκατοστόμετρα. Το παραπάνω ΣμηΕΑ είναι κατάλληλο για φωτογραμμετρία, τοπογραφικά σχέδια, δημιουργία ψηφιακού υποβάθρου, πυροσβεστικές αποστολές, HazMat εντοπισμό, αποστολές έρευνας και διάσωσης, αξιολόγηση κινδύνου, επιθεώρηση CI, επιτήρηση των συνόρων, κλπ. Μπορεί να απογειωθεί και να προσγειωθεί (αυτόματα ή χειροκίνητα εύκολα και από οποιαδήποτε περιοχή). Οι κινητήρες υψηλών επιδόσεων συνδυάζονται με προπέλες 17 ιντσών και εξασφαλίζουν σταθερή πτήση με ισχυρούς ανέμους. Επιπλέον, το σύστημα διπλής τροφοδοσίας θερμαίνει αυτόματα τις μπαταρίες, όταν πετάει σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, ενώ ένα κλειστό σχέδιο εξασφαλίζει ανθεκτικότητα σε καιρικές συνθήκες και νερό (IP43), ώστε να μπορεί να πετάξει σε ένα ευρύ φάσμα χώρων. Υποστηρίζει τη μεταφορά διπλού gimbal, χρησιμοποιώντας δύο κάμερες ταυτόχρονα. Έχει ενσωματωθεί μια κάμερα FPV για πλοήγηση, συμπεριλαμβανομένων των μοντέλων με τη δυνατότητα θερμικής απεικόνισης, βίντεο υψηλής ευκρίνειας και ζουμ για λεπτομέρειες. Το πτυσσόμενο σώμα του, καθώς και οι αφαιρούμενες μπαταρίες, οι έλικες και το σύστημα προσγείωσης, διευκολύνουν την

 

Το Mavic 2 Enterprise dual, είναι ένα ΣμηΕΑ τετρακόπτερο σύστημα διαμέτρου 354mm, ηλεκτροκινούμενο συνολικού βάρους 899γρ, μέγιστο βάρος πτήσης 1100γρ και διάρκεια πτήσης 31 λεπτά. Το Mavic 2 Enterprise Dual έχει πολλές λειτουργίες προβολής: FLIR MSX, υπέρυθρες και RGB. Η αυτονομία πτήσης δίνει πανκατευθυντικό έλεγχο εμποδίων (sensing2), ένα προηγμένο σύστημα ανίχνευσης που αποτελείται από 8 οπτικούς αισθητήρες υψηλής ανάλυσης και 2 αισθητήρες υπερύθρων τοποθετημένων στις πλευρές του αεροσκάφους. Το αποτέλεσμα είναι ένα ισχυρό σύνολο αισθητήρων που καθορίζουν τη σχετική ταχύτητα και απόσταση μεταξύ του αεροσκάφους και ενός αντικειμένου, ώστε να μπορεί να πετάει και να αιωρείται με περισσότερη σταθερότητα σε ένα ευρύ φάσμα ανοιχτών και πολύπλοκων περιβαλλόντων. Αυτό το καθιστά μια μονάδα απεικόνισης ικανή να προσαρμόσει οποιαδήποτε αποστολή είναι απαραίτητη. Το Mavic 2 Enterprise είναι εξοπλισμένο με διάφορα εξαρτήματα, όπως το M2E Spotlight, το M2E Speaker και το M2E Beacon. Επικοινωνεί με το προσωπικό στο έδαφος, τους υπόπτους ή τους διασωθέντες με το ηχείο Mavic 2 Enterprise, επιτρέποντάς να παίζουν προειδοποιημένα μηνύματα ή κλήσεις φωνής σε πραγματικό χρόνο. Με το Mavic 2 Enterprise Spotlight, φωτίζει περιοχές χαμηλού φωτισμού για έως και 30 μέτρα καθώς και με το Mavic 2 Enterprise Beacon αναβοσβήνει στροβοσκόπιο που είναι ορατό μέχρι και τρία μίλια μακριά. Επίσης, η προηγμένη πιλοτική βοήθεια System3 επιτρέπει στο τηλεκατευθυνόμενο να ανιχνεύει έξυπνα αντικείμενα σε κάθε κίνησή του, επιτρέποντάς να πετάει εύκολα γύρω ή πάνω από εμπόδια, ιδιαίτερα σε στενούς χώρους.

 

Tο WingtraOne είναι ένα ΣμηΕΑ χαρτογράφησης VTOL με φτερά 125 εκατοστών. Το WingtraOne είναι σταθερό σε συνεχείς ανέμους μεγαλύτερους από 8 m/s (19 mph), έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 4,5 κιλά, διάρκεια πτήσης 52 λεπτών, μέγιστο υψόμετρο απογείωσης πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας έως 5000m (16.400 ft) AMSL και επιχειρησιακή ταχύτητα πτήσης 16 m/s (35,8 mph). Το WingtraOne έχει κατακόρυφη απογείωση και προσγείωση (VTOL) και την αντοχή ενός ΣμηΕΑ σταθερής πτέρυγας που μπορεί να παρακολουθεί έργα μεσαίας έως μεγάλης κλίμακας. Ο υβριδικός σχεδιασμός VTOL και η κάμερα SONY RX1R II + PPK (έως 42MP), το WingtraOne παρέχει εναέριες έρευνες με εξαιρετική ποιότητα και ακρίβεια (Κάτω από 1 cm (0,4 ίντσες). Ο χρόνος που χρειάζεται για μια έρευνα είναι έως και 80% γρηγορότερο σε σχέση με μεθόδους εδάφους ή με πολυκόπτερα ΣμηΕΑ.